22 Nisan 2007 Pazar

Ilk Bitkiler 475 Milyon Yil Once Buyumeye Baslamis!

>Ingiliz we Afrikali arastirmacilarin Oman'da bulduklari bitki fosilleriyle bitkilerin sanilandan 50 milyon yil daha eski donemde karada yetismeye basladigi ortaya cikti. Sheffield Universitesinden yapilan aciklamalara gore minik sporlu bitkilerin yaklasik oalrak 475 milyon yillik bir gecmisleri war. Bu bitkiler buyuk olasalikla gunumuz kara yosunlarina benziyormus. Ancak ciplak gozle gorulemeyecek kadar kucukler.

Daha onceki arastirmalara ilk bitki kalintilarindan cok daha eski olan mikroskobik boyuttaki spor fosilleri ilk kara bitkileri icin kesin kanit olarak kabul edilmiyorlardi. Cunku sporlar su yosunlarina benziyordu. Ayrica en eski bitki kalintilarinin 425 milyon yillik oldugu tahmin edildigi icinde 475 milyon yillik kayac tabakalarinda bulunan sporlar kusku uyandirmisti. Fakar bilim adamlarinin Oman'daki bulduklari ornekler kesin olarak kara bitkisi we sporlarina da cok benzemekte.

Bu nedenle arastirmacilar daha once bulunan 475 milyon yillik bitki kalintilarinin da kara bitkisi olmasi gerektigini dusunuyorlar. Supriz bitki kalintilarindan sonra bilim adamlari daha eski kayac tabakalari bulabilmeyi hedefliyorlar.

0 yorum: