22 Nisan 2007 Pazar

Tehlike kapida, Antartika daha hizli isiniyor!..

>Bir arastirma raporu, Antarktika’da (Guney Kutbu) havanin, dunyanin diger kesimlerindekinden daha hizli isindigini ortaya koydu

Science dergisi, yarin yayimlanacak sayisinda, bunun, tum kitadaki genis capli iklim degisikligine iliskin ilk rapor oldugunu yazdi.Antarktika’nin bazi kesimlerinde karanin isindigi daha once belirlenmisti.

Meteoroloji balonlarindan alinan verilere gore, Antarktika uzerindeki havada son 30 yil icinde, her 10 yilda 0,5 ila 0,7 santigrad derece isinma tespit edildi. Buna karsin, dunya capinda ortalama hava sicakligi ayni donem icinde, her 10 yilda 0,1 santigrad derece artti. Arastirmacilar henuz elde edilebilen bu verilerin, bu kitadaki 9 istasyondan atilan meteoroloji balonlarindan alindigini bildirdiler.

Ingiliz Antarktik Arastirma grubunun lideri John Turner, bu isinma icin kesin bir neden saptayamadiklarini soyledi. Turner, ancak bunun kuresel isinmanin bir sonucu olabilecegini ifade etti.

Bilimadamlari, Gronland ve Antarktika kiyilarindaki buzul tabakalarinin son yillarda inceldiginin gozlemlendigini belirtmisti.

Kaynak = Milliyet.com.tr

0 yorum: