22 Nisan 2007 Pazar

Bahar Geldi, Haydi Dogaya!

>

Bahar Geldi, Haydi Dogaya!


Bahar dallari birer birer aciyor, kuslar otuyor! Kentin gurultusunden kurtulup kirlara, ormanlara giderseniz cok daha fazlasini yasabilirsiniz. Dogada kucuk bir kesif gezisi kasvetli kis gunlerinden sonra herkese iyi gelir.



Dogayi gorebildiginizden cok daha yakindan tanimak icin her seyden once biraz sabir, iyi bir kulak ve keskin gozlere ihtiyaciniz var. Fakat bazi yardimci araclar olaylari daha iyi anlamanizi ve daha iyi gormenizi saglar. Mesela bitki parcalarini ya da kucuk hayvanlari ayrintili bir sekilde incelemek istiyorsaniz buyutec isinize yarar.

Minik bocekleri gorebilmek icin bardak biciminde buyutecler var. Daha buyuk hayvanlari yakindan gorebilmek icin durbunler daha kullanisli. Boylece urkek hayvanlarin uzaktan izleyebilirsiniz.

Dogayi daha iyi anlayabilmek icin tabii kitaplardan da yararlanabilirsiniz. Mesela bitkiler, hayvanlar ya da mantarlarla ilgili aciklayici kitaplar edinebilirsiniz. Bu tur kitaplari seckin kitapcilarda bulabilirsiniz. Bilgisayariniz varsa hayvanlar ve bitkiler hakkinda bilgiler veren sitelere de girebilirsiniz tabii.

Not alin

Eger gorduklerinizi ve ogrendiklerinizi arkadaslariniza ya da kardeslerinize anlatmak ve gostermek isterseniz, fotograf makinesi ve not defteri de edinmek de fayda var. Not almak ozellikle de belli bir bitkiyi ya da kus ailesini uzun sure gozlemlediginiz zaman cok yararli olacaktir. Gelismeleri gunden gune not ederek kucuk bir doga gunlugu hazirlayabilirsiniz.

Arastirdiginiz bolgeyi zaman zaman yeniden ziyaret ederek, hangi hayvanlarin gittigini, yerine hangilerinin geldigini gorebilirsiniz. Mesela yagmurlu havadan sonra belki solucanlar gelmis olabilir.

Bu kucuk kesif gezilerinde de dogaya zarar vermemeyi ogrenmelisiniz. Mesela canli hayvanlari yakalayip onlari yaralamak hele hele oldurmekten mutlaka kacinin. Kelebekler cok narin hayvanlardir en iyisi onlara hic dokunmamak, konduklari yerde sessizce yanina yaklasmak ve buyutecle incelemek daha iyi olacaktir.

Cok hosunuza gitse bile daha once hic gormediginiz bir cicegi koparip annenize goturmeyin. Birakin o guzel ve ender cicek soyunu surdursun ve sizden sonraki kusaklari da buyulesin.

En iyisi fotografini cekin ve kitaplardan veya Internet’ten ne tur bir cicek oldugunu ogrenmeye calisin. Kim bilir belki de gercekten cok ender bir bitki turudur buldugunuz. Boyle bir aliskanlik edindiginiz zaman dogayi daha iyi taniyacak hem de daha cok seveceksiniz.

0 yorum: