20 Nisan 2007 Cuma

Yeni Bir Kuresel Isinma Uyarisi

>

Yeni Bir Kuresel Isinma Uyarisi

Bilim adamlari, kuzey yarikurenin 20. yuzyilin sonlarinda 1200 yilin en sicak zamanini yasadigini belirlediler. Science dergisinde yayinlanan bir makaleye gore, Ingiltere'nin East Anglia Universitesi'nden arastirmacilar, fosil deniz kabuklari, agac halkalari, buzlarin ici ve son 750 yilda insanlarin tuttugu gunlukler gibi sicaklik kayitlarini inceleyerek, kuzey yarikurenin 20. yuzyilin sonunda en sicak gunlerini gecirdigini tespit ettiler.

1856'nin sicaklik kayitlari ile MO 800'e kadar giden bu konudaki verileri kiyaslayan bilim adamlari, kuzey yarikurenin MO 890 dan 1170'e kadar "Orta Sicak Donem" adi verilen surecte belirgin bir isinma ve 1580'den 1850'ye kadar da "Kucuk Buz Cagi" adi verilen daha soguk bir donem gecirdigini teyit ettiler.

Bilim adamlari, su anki sicak donemde 9. yuzyildan bu yana tespit edilen en yuksek sicaklik degerleri bulundugunu belirtirken, arastirma ekibinden Timothy Osborn, "Son yuzyil Orta Sicak Donem veya Kucuk Buz Cagi'ndan daha endise verici. Bu donemde tahlil ettigimiz tum kayitlarda isinmanin nasil yayildigi goruluyor" diye konustu.

Bilim adamlari, arastirmalarinda kuzey yarikureden 14 degisik istasyondan elde edilen sicaklik kayitlari ile Iskandinavya, Sibirya'daki asirlik agaclarin iclerindeki halkalar ve Gronland'daki buz ortusunun kimyasal icerigini incelediler. Agaclarin icinde yaslarini gosteren halkalar, sicaklik artisina bagli olarak genisliyor.

Bilim adamlari ayrica, son 750 yilda Hollanda ve Belcika'da yasayanlarin tuttuklari gunluklerde yer alan, ornegin kanallarin donmasi gibi olaylari da goz onunde bulundurdular.

0 yorum: