20 Nisan 2007 Cuma

Bu Kurbagalar Timsah Bile Yiyor!

>

Bu Kurbagalar Timsah Bile Yiyor!


Avustralya'daki zehirli bir kurbaga turunun gecirdigi evrim bir eko-k�busa donusuyor.
1935'te tarlalari bocekten korumak icin Guney Amerika'dan Avustralya'ya getirilen bir kurbaga turu 'hizlanarak ve buyuyerek' yayiliyor. Zehirli kurbagalar timsah bile olduruyor Avustralya'daki zehirli bir kurbaga turunun gecirdigi evrim bir eko-k�busa donusuyor.


Bilimsel adi 'Bufo marinus' olan kara kurbagasi turu daha uzun bacakli
ve hizli bir tur olmaya dogru evrilerek butun kitayi sariyor. Bu kurbagalar, 70 yil once, tarim zararlilarinin cogalmasini kontrol etmesi icin kitaya getirilmisti ancak hizla ureyerek ve cok daha hizli hareket etme ozelligini kazanarak bircok farkli hayvana zarar verir hale geldi.
Bufo marinus'lar yilanlari, kertenkeleleri, su kuslarini hatta timsah ve dingolari bile olduruyor. Rahatsiz edildiklerinde baslarinin arkasinda gizlenen iki kesecikten zehirlerini bosaltiyorlar. Zehir, birkac dakikada oldurucu etki gosteriyor.
Agirligi 2 kiloyu bulan kurbagalar, su anda 1 milyon kilometrekarelik bir alana yayilmis durumda. Kurbagalar, Kuzeydogu Avustralya'da seker mahsullerine zarar veren sopa bocegi adli bir tarim zararlisini yok etmek icin 1935'te Guney Amerika'dan Quensland'e getirilmisti. O zamandan beri hizli bir yayilma gosteren kurbagalarin bu yayilisinin nedenlerini anlamak icin cesitli arastirmalar yapilmis. Bilim adamlari, bircok kurbaga ornegi yakalayarak boylarini olcmus ve hareketlerini saptamak icin bellerine 5-6 gramlik radyo vericisi yerlestirmis. Bu arastirmalar sonucunda, kurbagalarin 70 yil once kitaya ilk geldikleri zamana gore, bes kat daha hizli hareket ettiklerini gostermis.
Bilim adamlari, kurbaga turunu kontrol etmenin yolunu bulmak icin simdiye kadar bircok arastirma yapsa da henuz cozum bulamamis. Bilim adamlari cok zaman ve para isteyen sorunun, cozulmedigi takdirde Avustralya eko sistemine ciddi zarar vermesinden endise ediyor.

Bir de katil arilar var

ABD'nin basi da gecen yaz 'katil arilar'la derde girdi. Brezilya'da 1957 yilinda yapilan bir deney sirasinda kafesten kacan Afrikali katil arilar, 48 yilda ABD'ye ulasmisti. Avrupa kokenli bal arilarina gore daha saldirgan olan katil arilar, cok sayida olume neden oluyor.

0 yorum: