20 Nisan 2007 Cuma

Bitkilerdeki Tasarim:Biyomimetik

>

Bitkilerdeki Tasarim:
Biyomimetik
Birisi size son yillarda kullanmaya basladigimiz fiberoptik teknolojisini (isik ve yuksek kapasitede bilgi iletme ozelligine sahip fiber optik kablolardan olusan sistem) milyonlarca yildir kullanan canlilar oldugunu soyleseydi ne dusunurdunuz?
Soz konusu teknolojiyi kullananlar cok iyi tanidigimiz ancak belki de sahip olduklari ustun tasarim cogu kimsenin aklina dahi gelmeyen bitkilerdir.
Pek cok insan cevresine aliskanlikla, yuzeysel olarak bakar, Allah'in canlilarda yarattigi ustun tasarim orneklerini gormezden gelerek hic dusunmez. Oysa butun canlilar bu aliskanlik perdesini kaldiracak sirlarla doludur. Bu sirlari kesfedebilmek icin sadece neden, nasil, nicin sorularini sormak yeterlidir. Bu sorularin cevaplarini dusunen insan cevremizde gordugumuz herseyi sonsuz guc, bilgi ve akil sahibi bir Yaraticinin, ustun guc sahibi Rabbimizin yarattigini fark edecektir. Ornek olarak bitkilerin gerceklestirdigi fotosentez olayini alalim. Fotosentez sirlari hala cozulememis bir yaratilis mucizesidir.
Bitki hucrelerinin gunes isigini, insanlarin ve hayvanlarin besin yoluyla alabilecekleri bir enerjiye donusturmelerine "fotosentez" denir. Bu tanim belki ilk okuyusta pek cok kimse icin cok dikkat cekici olmayabilir. Ne var ki biyomimetik uzmanlari fotosentezin yapay olarak gerceklestirilmesinin tum dunyayi degistirecek bir olay olduguna inanmaktadirlar.
Bitkiler fotosentezi birbirini takip eden oldukca karmasik bir dizi islem sonucunda gerceklestirirler. Bu islemlerin tam olarak neler oldugu henuz bilinmemektedir.
Fotosentezin sadece bu ozelligi bile evrim teorisini savunanlara soz hakki tanimamaktadir. Prof. Dr. Ali Demirsoy'un su sozleri, evrimci bilim adamlarinin fotosentez karsisinda icine dustukleri acmazi cok iyi bir sekilde tarif eder:
Fotosentez oldukca karmasik bir olaydir ve hucrenin icerisindeki organelde ortaya cikmasi olanaksiz gorulmektedir. Cunku tum kademelerin birden olusmasi olanaksiz, tek tek olusmasi da anlamsizdir.1
Bitkiler gunes isigini "kloroplast" adi verilen dogal solar hucrelerle yakalarlar. Biz de yapay solar hucrelerle (gunes panelleri) elde edilen enerjiyi alarak pillerde depolariz.
Solar hucre (gunes paneli), isigi elektrik enerjisine cevirir. Hucrenin dusuk guclu ciktisi (low power output), cok sayida panel kullanilmasini gerektirir. Solar hucrelerin, insanlarin ihtiyac duydugu enerjiyi karsilayabilmeleri icin yapraklarda oldugu gibi sadece gunes isiklarina bakmalari yeterlidir. Kloroplastlarin yaptigi is tam olarak taklit edilebildiginde yuksek enerji sarfiyati yapan cihazlarin bile kucucuk gunes pilleri ile calistirilabilmesi mumkun olacaktir. Uzay mekikleri ve yapay uydular baska bir enerji kaynagina ihtiyac duymadan sadece gunes enerjisi ile ucabilecektir.
Boylesine ustun ozelliklere sahip olan, bilim adamlarinin buyuk bir hayranlik duyduklari ve taklit etmeye calistiklari bitkiler de, yaratilan her canli gibi Allah'a boyun egmistir.

0 yorum: