20 Nisan 2007 Cuma

Arilar

>500 gram bal icin arilar, 3 milyon 750 bin defa cicege konup kalkiyor. Bir kg bal icin ise 40 bin tane ari, 6 milyon cicegi dolasiyor. Bal arilari bir petegi doldurabilmek icin 100 milyon cicegin nektarini emiyor ve 100.000 km kanat cirpiyor.

Bu deli calismanin arasinda, donup “obur ari benim kadar dolasiyor mu?” diye kontrol geregi de duymuyor.

Birbirlerine tam bir guven icinde sadece hedeflerine odaklanmislar!... Neredeyse kolesi oldugumuz bilgisayar saniyede 16 milyar aritmetik islem yaparken, bilgisayarin dogadaki rakibi bal arilari bu surede daha az enerji harcayarak 10 trilyonluk islem yapmakta.



Bir koloninin pazarlanacak 1 kg bal uretmesi ve yasamini surdurebilmesi icin, 8 kg bal tuketmesi gerekiyor .

Bu da koloninin 6 kez dunya cevresini donmesi demek...
Onlar bu isi canla basla yapiyor, ve genetik olarak nesilden nesile aktarilmis bir tembellik asla soz konusu olmamis!

Bu ari cumhuriyetinde cinlik yapmak icin “birkac gram bal da kendime saklayayim” diye petegi hortumlayana da simdiye dek rastlanmamis.

Hepsi gunesin “kalk” ziliyle calismaya baslayip, gunesin “paydos” ziliyle dinlenmeye cekiliyorlar.

Hicbir ari, “kralice hanim isin kaymagini yiyecek diye ben geberene kadar calismam abi...” de dememis, kovandan cikinini alip baska yollara dusup baska bir kovanda cumhuriyet kurmayi da dusunmemis!

Karsi kovandakileri kiskanip o petege dadanmamis!

Her bir petek gozunun altigen prizma seklinde insa edilmesi esas petegin direncini sagliyormus. Bu nedenle kilolarca bali rahatlikla tasiyabiliyor.

“Gercekten de en az balmumu harcayarak, maksimum olcude bal depolamak icin en uygun sekil, arilarin insa ettigi altigen prizmadir” diye onayliyor fizikciler.

Hadi bakalim arilardan ozur dileyelim, onlara “hayvan” dedigimiz icin. Elin hayvani duzen tutturmus, milyon yildir hayatina fesat sokmadan surduruyor yasamini.

Arilarin “ayikla pirincin tasini” diye bir sozleri de yok. Baska arilarin yaptiklarini, onlar hayatlarini kisitlayarak temizlemek zorunda degiller!..



Siz hic ariyi sokan bir ari biliyor musunuz?

0 yorum: