20 Nisan 2007 Cuma

160 Milyon Yillik Dinozor Fosilleri

>

160 Milyon Yillik Dinozor Fosilleri


Kesfedilen 160 milyon yillik dinozor fosilleri, bulunan en eski Tyrannozor fosilleri olma niteligi tasirken, renkli bir ibik dahil olmak uzere fosillerin birtakim ozellikleri bilim adamlarini dusunduruyor.

Cin’in kuzey batisinda, dinozor fosilleriyle unlu Junggar Basin bolgesinde kesfedilen iki yeni “Tyrannosaurus Rex” fosili, bu dinozorlarin evrimi konusunda son yillarda kesfedilen onemli bulgulardan birisi olarak dikkat cekiyor. Jurrasic Park filmiyle populerlesen dev T. Rex’in atalari oldugu dusunulen fosiller; sivri disleri, kas yapisi ve iki ayagi uzerinde hareket etmesi gibi bu dinozorla pek cok ortak ozellige sahip olmasinin yaninda, 3 metrelik boyu ve renkli bir ibige sahip olmasi gibi sira disi farkliliklara da sahip.

Tyrannozorlar, “Cretaceous” olarak bilinen donemin son periyodunda yasamis yirtici dinozorlarin basinda geliyor. 65 ile 100 milyon yil oncesine ait bu zaman dilimi, dinozorlarin en yaygin donemi olarak tanimlaniyor ve dinozorlarin yok olmasindan onceki son zaman dilimi olarak biliniyor. Tyrannozor ailesinin en populer uyesi olan T. Rex; keskin disleri, penceleri ve 9 ile 13 metre arasinda degisen boylariyla bu zamanda yirtici dinozorlarin en vahsisi olarak one cikiyor.

Bulunan fosillerin, Tyrannozorlarin T. Rex’e kadar uzanan evrim surecine onemli derecede isik tutacagina inaniliyor. Bilim adamlari, “Jurrasic” zaman diliminin son periyodunda yasadigina inanilan fosillerin ait oldugu dinozora, tacli ejderha anlamina gelen Cince “Guanlong wucaii” ismini verdi. Dinozora bu ismin verilmesinin nedeni ise dinozorun renkli bir ibige sahip oldugunun dusunulmesi. Bilim adamlarinin en cok kafasini karistiran bu renkli ibik, etobur dinozorlar icin oldukca sira disi bir ozellik olarak tanimlaniyor.

0 yorum: