20 Nisan 2007 Cuma

Turkiyenin 9 Trilyon Dolari Yer Altinda Ilginc Ama Gercek

>ISTE TURKIYENIN DISA BAGLILIGI VE BIZIM KENDI DOGAL ZENGINLIKLERIMIZ





Son zamanlarda internette mail yoluyla dolasan ve bazi gazetelere “bomba” olarak dusen bir konu var: Neptunyum.

Bu haberlere gore oldukca degerli olan Neptunyum, ulkemizde cok bulunan bir elementtir ve enerji uretiminde cok dusuk maliyet ile kullanilabilmektedir. Ayni haberde, Turkiye’nin Neptunyum rezervi 127 bin ton ve degeri 9 trilyon dolar olarak belirtilmektedir. Internette yayilan bu haber ile insanlara bu “servetin” kullanilmadigi, gozardi edildigi veya cesitli guclerce kullaniminin engellendigi ifade edilmekte, hatta Amerika’nin Irak’a mudahalesinden sonra ikinci hedefinin Turkiye’de varoldugu iddia edilen Neptunyum rezervleri oldugu anlatilmaktadir. Gonderilen e-postalar ile insanlar, bu “servetin” varligina sahip cikmaya, bilinclenmeye davet ediliyor. Ancak bu haberde rezervin nerede bulunduguna, haberin kaynaginin ne olduguna dair hicbir bilgi yok.

Kisa bir sure icinde ise MTA (Maden Tetkik ve Arama), TAEK (Turkiye Atom Enerjisi Kurumu) gibi bilimsel kurumlar tarafindan olaya aciklik getiriliyor ve ardindan konu hakkinda cesitli gazete ve bilimsel kurumlarin Internet sayfalarinda konunun anlatildigi gibi olmadigi, dogruyu yansitmadigi aciklaniyor.

Arastirmalarin sonucunda Turkiye’de Neptunyum elementinin veya maddesinin varligina dair bir bulgu olmadigina dahasi dunyanin hicbir yerinde Neptunyum’u dogal olarak ureten bir maden yatagi bulunmadigina deginilerek. Neptunyum’un dogal bir maden olmadigi Uranyum’un islenmesi sonucu ortaya cikan bir madde oldugu ifade edilmektedir. Turkiye'deki 9 bin tonluk Uranyum rezervi bulundugu ve bunu isleyip Neptunyum'u teknolojik olarak elde ettigimizi varsaydigimiz takdirde dahi, maliyetinin bahsedildigi gibi ucuz olmadigi ve uretim maliyetlerinin cok uzerinde olacagi belirtilmekte ve eklenmektedir: “Bu elementi en ucuz uretme yontemi Uranyum'dan atom bombasi uretimi surecinde Plutonyum'a cevirme islemlerinde veya nukleer guc ureten santrallerde bir yan urun olarak elde edilmesidir. Baska bir deyisle, ileri teknoloji isteyen bir surectir. Dunya'da Neptunyum ihtiyaci cok kisitli olup, sadece notron dedektoru yapiminda kullanilmaktadir. Dolayisiyla bu elementin Dunya'da uretimi cok sinirli ve azdir.".

Bireysel olarak "ah bir sayisal loto, milli piyango ciksa da zengin olsam" dusuncesi goruluyor ki toplumun geneline de sicramis durumda. Her iki-uc senede bir Turkiye'de trilyon dolar eden madenler ortaya cikmakta ama biz nedense bunlari hic gorememekteyiz. Cok fazla hayalci ve kolaya kacan bir toplum olmaya basladigimizi veya oyle olmamiz icin gayret sarfedildigini dusunmeye basliyor insan. Oturup calismaktan, calisarak ulkeyi kalkindirmaktansa bir hazine bulsak da "yirtsak", borclari odesek, herkesin geliri 20.000 - 30.000 dolarlari bulsa ne guzel olur degil mi? Hadi boyle bir kaynagin oldugunu varsayalim; toplum olarak bu dusunce yapisi devam ettigi takdirde kazanilanlar da cok kisa surede tuketilecektir.

Bu tur spekulatif haberlerin gecmiste oldugu gibi gelecekte de devam etmesi olasidir. Bu tip haberlerin insanlari etkiledigi ve heyecanlandirdigi bir gercek. Ancak bunlarin bilimsel olarak ele alinip degerlendirildikten sonra ciddiye alinmasi beraberinde getirecegi hayal kirikliklarini da engelleyecektir.


Ben kisisel olarak bu ulkeye bu yakismaz derim ve bunu biz kullanalim Amerika gibi yabanci gucler kullanmasin.
TURKIYE BUNU KAZANICAK

0 yorum: