20 Nisan 2007 Cuma

Kendisini surekli temiz tutan lotus bitkisi

>

Biyomimetik:
Kendisini Surekli Temiz Tutan Lotus Bitkisi
Lotus bitkisi (beyaz nilufer), camurlu ve kirli ortamlarda yetisir.Buna ragmen bitkinin yapraklari surekli temizdir. Cunku bitki, uzerine en ufak bir toz zerresi geldiginde hemen yapraklarini sallar ve toz taneciklerini belli noktalara dogru iter. Yapragin uzerine dusen yagmur damlalari da bu noktalara dogru yonlendirilir ve buradaki tozlari supurmesi saglanir.
Lotus bitkisinin bu ozelligi, yeni bir bina yuzeyinin tasarimi icin arastirmacilara ufuk acmistir. Bunun uzerine arastirmacilar Lotusun yapragi gibi, yagmur sularini kullanarak uzerindeki kiri temizleyen bina yuzeyleri uzerinde calismaya baslamislardir. Bu calismalar sonunda ISPO isimli bir Alman sirketi, Lotusan adi verilen cephe kaplama malzemesini uretmistir. Asya ve Avrupa'da bulunan satis noktalarinda piyasaya sunulan bu urun icin 'deterjana gerek kalmadan 5 yil boyunca kendini temiz tutacagi garantisi' bile verilmistir.
Dogadaki pek cok canli, kendi yuzeylerini koruyan cesitli ozelliklere sahiptir. Suphesiz ne Lotus bitkisinin yuzey yapisi ne de boceklerdeki kitin tabakasi kendi kendine olusmustur. Hatta bu canlilar sahip olduklari ustun niteliklerden tamamen habersizdirler. Onlari tum ozellikleriyle birlikte yaratan, Allah'tir.

>Bonn Universitesi'nden Dr. Wilhelm Barthlott, mikroskop altinda yaptigi incelemelerde, en az temizlik gerektiren yapraklarin en puruzlu yuzeylere sahip oldugunu fark etmistir. Dr. Barthlott, bunlarin en temizi olan Lotus bitkisi uzerinde, bir civi yatagi gibi minik noktalar oldugunu buldu. Bir toz ya da kir zerresi yaprak uzerine dustugunde, belli belirsiz bicimde bu noktalar uzerinde iki yana sallanir. Bir damla su, bu minik noktalar uzerinde yuvarlaninca zayif sekilde tutunmus olan kiri alip goturur. Diger bir deyisle, nilufer cicegi, kendi kendini temizleyen bir yapraga sahiptir.47 Nilufer ciceginin bu ozelligi arastirmacilara ilham kaynagi olmus ve LOTUSAN adi verilen, 5 yil kendisini temiz tutacagi garantisi verilen dis cephe malzemesi uretilmistir.


valign="top">
Yagmur damlasinin lotusan yapragi uzerindeki temizleyici etkisi
valign="top">
Su damlasinin normal bir yuzeydeki etkisi
valign="top">
Lotusanla kapli bir bina cephesinde su damlalarinin temizleyici etkisi

0 yorum: