20 Nisan 2007 Cuma

Dunyanin 7 Harikasi

>KEOPS PÝRAMÝDÝ

Dunyanýn yedi harikasýndan gunumuze kadar ulaþan tek eser, Mýsýr'daki Keops Piramididir. Mýsýr'ýn baþkenti Kahire yakýnýndaki Nil Nehrinin batýsýnda bulunan Giza Yaylasýnda bulunmaktadýr.
Keops Piramidinin yanýnda biraz daha kucuk olan Kefren ve Mikorinos piramitleri bulunmaktadýr. Ayrýca, iclerinde prenseslere ve firavunun en yakýn yardýmcýlarýna ait mumyalarýn bulunduðu beþ piramit daha vardýr.

Buyuk Piramit de denen Keops Piramidi, M.O. 2800 yýllarýna doðru hukum suren Mýsýr'ýn 4. Sulale devri hukumdarlarýndan Keops'un mezarýdýr. Ýkinci buyuk piramit, Keops'un kardeþi olan ve O oldukten sonra firavun olan Kefren'e aittir. Kucuk piramit ise M.O. 2500'lu yýllarda hukum suren Mikerinos'a aittir.

Mýsýr piramitleri yeryuzundeki anýt-kabirlerin en eskileri ve en buyukleridir. Bunlarýn en haþmetlisi olan Keops Piramidi dýþ gorunuþu ile de "Dunyanýn Birinci Harikasý" olma niteliðine hak kazanmýþtýr.

Piramitler, firavunun mumyasý ile hepsi birbirinden deðerli eþsiz nitelikteki sanat eserlerini; kral, kralice, prens heykellerini de iclerinde saklýyordu ve bu eþsiz hazineleri saklamak icin yapýlmýþlardýr.

Keops Piramidinin yuksekliði 138 metredir. Tepeden 10 metre kadar aþýnmýþtýr. Bazýlarý 10-15 ton aðýrlýðýnda olan 2.300.000 adet blok taþýn ust uste yýðýlmasýyla oluþturulmuþtur. Bir kenarý 227 metre olan dortgen tabaný 50.524 metrekarelik bir alaný kaplar. Piramidin ic ortasýnda, tepeden 100 metre kadar aþaðýda ve tabandan 40 metre kadar yukarýda firavunun odasý vardýr. Firavunun mumyasý, hazinesi ve ozel eþyasý bu odaya konmuþtur. Oda 10,5 metre uzunlukta, 5 metre geniþlikte ve 6 metre yuksekliktedir. Buraya 50 metrelik bir dehlizden girilir. Biri kraliceye ait olan iki oda daha vardýr.

Tarihci Herodot'a gore, aðýr granit bloklarý, piramidin ust bolumlerine cýkarmak icin 925 metre boyunda, 19 metre geniþlikte bir rampa yapýlmýþtýr. Sadece bu rampanýn yapýlmasý bile 10 yýl surmuþtur. Bu muazzam mezar, uc ayda bir toplanan 100.000 esirin calýþmasýyla 30 yýlda tamamlanmýþtýr. Daha sonra da Keops'un ve eþinin mumyalanmýþ cesetleri bu mezara yerleþtirilmiþtir.

0 yorum: