20 Nisan 2007 Cuma

Kuzey Kutbu, 22’inci Yuzyilda Yok Olacak

>

Kuzey Kutbu, 22’inci Yuzyilda Yok Olacak


Bilim adamlari, dunyanin 2026’dan itibaren 2060’a kadar 2 derece isinacagi ve kutuptaki buzullarin yuzyil sonuna kadar eriyecegi uyarisinda bulunuyor. Yapilan arastirmalara gore 2026 kuresel iklim degisiklikleri icin donum yili olacak. Kuresel iklim 2026 yilinda baslayarak 2060’a kadar Endustri Devrimi oncesine gore 2 derece artacak. Sicaklik artisi 2 derece olmasina karsin kutuplarda 6 derece olarak hissedilecek. Bu artis yaz aylarinda buzullarin erimesine, dolayisiyla da tundralarin yok olmasina neden olacak. Kutup ayilarinin soyu tukenecek.

YUZYIL SONUNA KADAR ERIYECEK

Arastirmayi yuruten Oxford Universitesi ogretim uyesi Dr. Mark New, buzul erimesinin Kuzey Kutbu’ndaki kar ve buzun onemli bir bolumunu eritecegi tezini bilimsel olarak kanitlandigini belirtti. Dunyadaki buzul oraninin azalmasinin bir etkisi de Gunes isinlarinin yeryuzu tarafindan daha cok emilmesi olacak. (Buzullarin gunes isinlarini geri yansitmasina karsin, karalar bunlari emiyor.) Son tahminlere gore, Kuzey Kutbu’ndaki kalici buzullar on yilda yuzde 9.6 oraninda eriyor. Mevcut durumda degisiklik olmazsa, kalici buzullar bu yuzyilin sonuna dek erimis olacak.

KUSLAR DA TEHDIT ALTINDA

Kuzey Kutbu’nun isimasi sonucu tundralarin yok olmasi, bu kusakta yasayan hayvanlari da tehdit ediyor. Kutup ayilarinin yani sira bircok kus turu de kutuplara yakin bolgeleri ciftlesmek icin kullaniyor. Tundralarin yok olmasi kuslarin dogal habitlarinin da yok olmasi anlamina gelecek. Son olarak, kuresel iklimin degismesi kutuplarin yerlileri olan Inuit ve Eskimolar da olumsuz etkileyecek.

0 yorum: