20 Nisan 2007 Cuma

Dunya 11 Derece Isinacak

>

Dunya 11 Derece Isinacak


Iklimbilimciler, kuresel sicakliklarin 22’inci yuzyila kadar 11 derece artacagini vurguluyor. Nedeni belli, CO2 ve sera gazi etkisi. Dunya capinda 95 bin bilim adaminin katilimiyla Oxford Universitesi tarafindan yurutulen projenin sonuclari hakemli bilim dergisi Nature da yayimlandi. Iklimbilimciler, ABD’nin iddia ettigi gibi karbon dioksit miktarinin ‘guvenli’ bir oranda tutulmasinin imkansizligini savunuyor.

60 BIN SIMUYASYON YAPILDI

Climateprediction.net adli projede digerlerinden farkli olarak iklim degisim modellemeleri superbilgisayarlarda yapilmadi. Yerine dunyanin 150’den fazla ulkesinden katilan bilim adamlari ‘climateprediction.net’ yazilimini kendi bilgisayarlarina yukluyor ve meteoroloji simulasyonlarini kendi yapiyor. Yazilimi simdiye dek yukleyen 95 bin arastirmaci 60 binden fazla simulasyon yapti. Simulasyonlarda 4 milyon model yil denendi, bilgisayarlar 8 bin yil suresi kadar calisti.

2 ILA 11 DERECE ISINACAK

Simulasyonlar, karbon dioksit duzeyinin Endustri Devrimi oncesi duzeyinin iki katina cikmasi durumunda, kuresel iklimde meydana gelebilecek degisiklikleri modelliyor. Arastirmaci bilgisayarlarin her biri, birbirlerinden farkli simulasyonlari uyguluyor. Simulasyonlar fiziksel sureclerdeki farklilasmalari (bulutlarin isi iletimindeki etkileri veya ruzgar gibi) degerlendirmeye aldigi icin birbirlerinden farkli sonuclar doguruyor. Uzmanlar, proje sonuclarinin mevcut bilgilerle gelecekte kuresel isinmanin nerede olacagi ile ilgili alt ve ust degerlerin resmini cikardigini vurguluyor. Alt ve ust degerler itibariyle Dunya 2 derece ile 11 derece arasinda isinacak. Bilim adamlari zaman dilimi ile ilgili kesin bir tanim veremiyor. Kuresel isinma CO2’nun olasi duzeylerine gore degistigi icin, insanoglunun bunlari etkisi tahmin edilemiyor. Ancak bilim adamlarinin en uzun vade olarak 100 yil aldi.

TEHLIKE SINYALLERI CALIYOR

Proje direktoru David Stainforth, atmosferde ‘guvenli’ bir karbondioksit duzeyini tutturmak gibi bir politikanin izlenmemesi gerektigini vurgulayarak, bunun pratikte isinmayi surdurmek anlamina gelecegini vurguladi. Bilim adamlari milyon birim basina karbondioksit konsantrasyonunun 400’un uzerine cikmasini tehlike sinyali olarak algiliyor. Mevcut oran 378 ppm (parts per million).

KYOTO CO2’YI DUSURMEYI HEDEFLIYOR

Bilim adamlarinin kuresel isinma ongorusu kabaca soyle; sera etkisi yaratan gazlarin kullaniminin surmesi halinde, Dunya isinacak, buzullar eriyecek ve deniz seviyesi yukselecek, iklimlerin uyumu bozulacak ve mevsimler karisacak. Bilim adamlari iklimlerdeki duzensizliklerin henuz bir baslangic oldugunu savunuyor. BM’nin sera etkisini kontrol altina almak icin gelistirdigi Kyoto Sozlesmesi CO2 emisyon hacimlerinin 2012’ye kadar 1990 oncesi duzeyine indirilmesini ongoruyor. Bush yonetimi Kyoto Sozlesmesi’nin bilimsel olmadigini savunarak, imza atmayacagini aciklamis ve dunyanin tepkisini cekmisti.

0 yorum: