20 Nisan 2007 Cuma

Kuresel Isinmanin Donusu Yok

>

Kuresel Isinmanin Donusu Yok


- “Kuresel isinmanin artik geri donusu yok ve bu yuzden milyarlarca insan yuzyil sona ermeden hayatini kaybedecek...” Bu carpici gorus, dunyaca unlu bilimadami Profesor James Lovelock’a ait. Gaia teorisiyle 1970’lerde buyuk yanki uyandiran Lovelock, artik dunyanin insanlik lehine kendini koruyamadigini, gezegenin sonunun yaklastigini soyluyor.
Evrimci bilimadami James Lovelock, 1970’lerde “Dunya gezegeninin canli bir varlik oldugu ve yasamin surmesi icin kendisini koruyabildigi terosini ortaya atmisti. Lovelock’un “Gaia” adini verdigi bu teori bircok bilimadami tarafindan da kabul gormustu.

Lovelock simdi insanoglunun yarattigi cevre kirliliginin bu mekanizmayi tersine cevirdigini ve dunyanin artik insanlik lehine kendini koruyamiyacagini dusunuyor. Profesor James Lovelock’a gore kuresel isinma artik geri donusu olmayan bir noktaya ulasti ve dunyamiz kisa bir sure sonra yasanilamaz hale gelecek.

MILYARLARCA KISI OLECEK

Lovelock, kuresel isinma sonucunda bu yuzyil bitmeden milyarlarca kisinin olecegi ongorusunde bulunuyor. Bu buyuk yikimdansa sadece, daha dayanilabilir bir iklime sahip olacagi icin kutuplarda yasayanlar kurtulabilecek.

Avrupa’da sicakliklarin 8 derece artacagini soyleyen Lovelock’a gore dunyanin bircok bolgesinde tarim yokolacak, milyonlarca hatta milyarca kisi de sussuz kalacak.

“Gaia’nin ocu” adli yeni kitabinda bu ongorulere yer veren Lovelock hukumetlere artik kuresel isinmaya karsi aldiklari onlemleri bir kenara birakarak en kotusu icin hazirlik yapmalarini tavsiye ediyor.

Lovelock iki yil once de kuresel isinmayi durdurmanin tek yolunun nukleer enerji oldugunu soylemisti.

0 yorum: