24 Nisan 2007 Salı

Yeni Deprem Habercileri!

>Kiyi bolgelerdeki dogal klorofil pigmenti konsantrasyonlarinin depremlerden once artis gosterdigi tespit edildi. Klorofil artisi, gunes enerjisini fotosentez yoluyla kimyasal enerjiye donusturen planktonlarin yesillenmesiyle ortaya cikiyor. ABD ve Hindistan'dan ekiplerin arastirmasinda, son donemde gerceklesen dort buyuk depremden once okyanus kiyilarinda meydana gelen hareketlilik uydu goruntuleriyle incelendi.

Arastirmalarini 'Advances in Space Research'te yayimlayan ekip, klorofil artisinin takip edilmesinin olasi depremlerin merkez ussu hakkinda onceden bilgi verebilecegi sonucuna vardi.

Bilim adamlari, klorofil yesillenmesinin depremlerden once meydana gelen termal enerji salinimiyla iliskilendirilebilecegini dusunuyor. Bu durum, deniz yuzeyinde sicakligin yukselmesine neden oluyor ve enerjiyi buharlasma yoluyla yuzeyden havaya veren gizli sicak akintilari artiriyor.

Tektonik hareket isitiyor

Olayin donusunde akinti daha da cogaliyor ve soguk, besleyici degeri yuksek su, denizlerin derinliklerinden yuzeye tasinmis oluyor.
Bu akinti fitoplankton uretimini buyuk miktarlarda artiriyor ve klorofil, ozellikle de klorofil-a tipi konsantrasyonlarin yukselmesi olarak gorulebilecek yesillenmeye yol aciyor.

Tektonik tabakalarin hareketi deniz dibindeki karalarin isisini okyanus isisinin iki katina cikariyor ve planktonlara buyuyup gelisebilecekleri bir ortam hazirliyor.

Anormallik var

Hindistan'daki Kanpur Teknoloji Enstitusu'nden Dr. Ramesh Singh, "bilim adamlarinin, klorofil-a gidisatinda bu kadar anormallik olabilecegini tahmin ettiklerini sanmiyorum" diyor.

"Eger bir deperemin merkez ussu okyanus kiyisina cok yakin bir yerdeyse, klorofil-a konsantrasyonlarindaki anormallik kiyi seridinde acik olarak gorulebiliyor."

Depremler incelendi

Arastirmacilar, calisma icin 2001'de Hindistan'in Gujarat bolgesinde, 2002'de Cezayir'de, yine 2002'de Andaman Adalari'nda ve 2003'te Iran'in Bem kentinde meydana gelen depremleri inceledi.

Uydu goruntulerini ve deniz suyu sicakliklarinda meydana gelen artislari takip eden bilim adamlari, klorofil artisi ve olasi bir deprem arasinda baglanti kurdu.

0 yorum: