24 Nisan 2007 Salı

Bitkilerle Ilgili Ilginc Bilgiler

>Kaliforniya cam agaci olarakta bilinen dev sekoya (Sequoia gigantea) agaci oldukca hizli buyumektedir. "General Sherman" adi verilen en iri sekoya agaci yaklasik 84 metre uzunlugunda, 32 metre capindadir. Bu dev agaclarin yaklasik omurleri 1000 ile 3000 yil arasinda degismektedir. Sert ve nemli topraklarda, tam olarak gunesi goren tarafta yetisirler. Fakat bu dev agacin cicek acabilmesi 175-200 yili bulabilmektedir. Dunyada olgunlasmasini bu kadar uzun surede tamamlayan baska bir bitki yoktur.

Okyanuslarin derinliklerindeki bitki ortusu, tum dunyadaki yesilligin yaklasik % 85'ini olusturmaktadir.

Mese agaclari elli yasina gelene kadar palamut vermezler.

Her 100 graminda 167 kalori ile avokado en yuksek enerji veren meyvedir.

Simsekler bitkilerin canli kalmasini saglar. Simsekteki yogun enerji sayesinde havada bulunan nitrojen, oksijenle birleserek, suda cozunebilir nitrojen oksitleri olusturur ve olusan nitrojen oksitler yagmurla birlikte topraga duser. Bitkilerin hayatta kalmak icin nitratlara ihtiyaci oldugundan dolayi, simsekler olmadan bitkiler hayatta kalamaz.

Bambu 24 saatlik bir surec icinde yaklasik 1 m uzayabilir.

Bitkilerin 600 kadar cesidi etcildir. Bunlarin cogu bocek yer, fakat kurbaga ve kus yiyenler de vardir. Buyuk alisveris merkezlerinin insaatlarindan, ciftliklerden ve diger insan kaynakli zararlardan oturu, ABD'de yetisen etcil bitkilerin yaklasik % 90'lik bir kesimi yok olmustur.
Dunyamizda en yaygin olarak yetistirilen bitki olan bugday Antartika haricindeki tum kitalarda yetismektedir.

0 yorum: