24 Nisan 2007 Salı

Amazon’dan Bir ‘Belcika’ Yok Oldu

>Amazon ormanlarinda agac tahribi son 10 yilin rekor duzeyine ulasti. Belcika’nin yuzolcumu kadar dogal orman yok edildi.

Brezilya hukumetinin rakamlarina gore, 2004’te 26 bin kilometre kare dogal yagmur ormani kesilerek yok edildi. Bu rakam, Belcika kadar bir alana denk dusuyor. Uydu fotograflari kereste sanayi, endustriyel soya tariminin dunyanin akcigerlerine verdigi zarari ortaya koyuyor.

Brezilya’nin yuzolcumunun yarisini kaplayan Amazon ormanlari 4.2 milyon kilometre kare bir alana yayiliyor. Yagmur ormanlari Dunya ekolojisi icin buyuk onem tasiyor. Ormandaki milyarlarca agac, atmosferdeki karbon dioksidi emerek oksijen saliyor. Cevreci gruplar, Amazonlar’daki tahribatin ulastigi boyutlarin tehlike sinirini coktan astigi kanisinda. Greenpeace sozculeri, Brezilya hukumetinin Amazonlar’daki agac kesiminin onlenecegi sozune karsin, ortaya cikan sonucun bir fiyasko oldugunu belirtti.

Amazon ormanlari, Bati Avrupa’dan daha buyuk bir alana yayiliyor. Uzmanlarin iyimser tahminlerine gore, kerestecilik ve tarim arazisi acma gibi yikimlarla bu alanin yuzde 20’si coktan yok olmus durumda

0 yorum: