24 Nisan 2007 Salı

Vahsi Atlar Nasil Yok Oldu?

>

Yeni bir arastirmaya gore, Kuzey Amerika’ya ilk yerlesen insanlar avlanarak vahsi atlarin soylarinin tukenmesine neden oldu.Kuzey Amerika’ya ilk insanlarin 12 bin yil once Asya’dan Alaska’ya donan Bering Bogazi’ndan geldigi dusunuluyor. Bilim insanlari Kuzey Amerika’ya yerlesen ilk kabilelerin vahsi atlari avlayarak yok etmis olabilecegi ihtimali uzerinde duruyor. Ayni sekilde, ilk insanlarin kitaya ayak basmalarini takip eden ilk 500 yil icinde de mamutlarin avlayarak soyu tukettigi dusunuluyor.Simdiye dek bulunan en eski vahsi at fosilinin 12 bin 500 yillik olmasindan dolayi, vahsi atlarin ilk insanlar Kuzey Amerika’ya yerlesmeden once yok olduklari tahmin ediliyordu. Ancak, Woods Hole Oceanographic Institute uzmanlarinin radyokarbon tarihleme yontemiyle yaptiklari bir arastirma farkli bir durum ortaya koyuyor.



ILK INSANLAR VAHSI ATLARI AVLADI

Yeni arastirmayi yuruten Andrew Solow, radyokarbon tarihleme yontemiyle ortaya cikan 200-300 yillik bir oynamanin vahsi atlarla ilk insanlarin ayni zamanlarda yasamis olabileceklerini gosterdigini vurguluyor. Bu durumda ilk insanlar atlari avlamis olabilirler.

ATLAR ANAVATANLARINA 12 BIN YIL SONRA DONDU

Bugun soyu tukenmis olan vahsi atlar, ilk olarak Kuzey Amerika’da ortaya cikti. En vahsi olan ilk turlerin kitaya ilk yerlesenler tarafindan olduruldugu tahmin ediliyor. Bu vahsi atlarin bir kisminin Bering Bogazi’ndaki don kaybolmadan Asya’ya kactigi ve boylelikle katliamdan kurtulduklari dusunuluyor. Asya’ya ve oradan da Avrupa’ya gecen atlar, buradaki halk tarafindan ehlilestirildi. 16’nci yuzyildan itibaren Amerika’ya yerlesen Avrupalilar atlari yeniden Amerika kitasina tasimis oldu. Amerika kitasina yerlesen ilk Avrupalilarin kurdugu at ciftliklerinden kacan atlar, dogaya karisarak yeni bir hayat kurdular. Bu tip atlar daha sonra vahsileserek ‘mustang’ olarak bilinen turu olusturdu.

0 yorum: