24 Nisan 2007 Salı

Pasifik Hizla Asit Denizine Donusuyor

>Bilim insanlari, yapilan olcumlerde son 15 yillik sure zarfinda Pasifik Okyanusu’nun kuresel isinmaya bagli olarak normalin ustunde asitlendigini tespit etti.

Uzmanlar, Pasifik Okyanusu’ndaki anormal asitlenmeyi kuresel isinmayla atmosfere salinan karbon dioksidin denizler tarafindan emilmesine bagliyor. Yapilan arastirmalarda pH’ta 0.025 birimlik dusus tespit edildi. Asitlenmenin uc okyanusta da birden gorulmesi, kuresel isinmanin dolayli tehlikelerine dikkati cekiyor.

Dunya denizleri, petrol, komur ve dogal gaz kokenli enerji kaynaklarinin yakilmasiyla atmosfere salinan karbon dioksidin yaklasik yuzde 30’unu emiyor. Bilim insanlari, karbon dioksid deposu haline gelen denizlerin gelecek binyilda kuresel CO2’nin yuzde 90’ini emecegini tahmin ediyor.

Karbon dioksid oraninin artmasi ise, denizlerdeki dogal yasamin tehlikeye girmesi demek. Once kucuk canlilarin soyunun tukenmesi, besin zincirinde daha ustteki canlilarin yemsiz kalmasina neden olacak.

Mikroskopik canlilar ve yosunlarin besin zincirinden silinecek kadar soylarinin tukenmesi, okyanuslardaki biyocesitliligi olumsuz etkileyecek. Bilim insanlarina gore, insanoglunun vurdumduymaz sekilde cevreyi kirletmesi ve atmosferi karbon diokside bogmasinin sonuclari dolayli olarak kendini gosterecek.

0 yorum: