21 Nisan 2007 Cumartesi

Sahra'da dev krater

>Misir'in batisindaki Sahra Colu'nde, milyonlarca yil once meteor carpmasi sonucu olusan devasa bir krater bulundu. Uzmanlar kraterin bugune kadar bulunamamasini buyuk boyutlarina bagliyor.




Uydu goruntulerini inceleyen uzamanlar tarafindan bulunan krater, 31 kilometre capiyla, Sahra Colu'nde bulunan en genis krater oldu. Uzmanlar kraterin bugune kadar bulunamamasini buyuk boyutlarina bagliyor.

Boston Universitesi ekibinin buldugu krater, bolgede daha once bulunan en buyuk meteor carpmasinin iki kati etkiyle ortaya cikmis ve Arizona'daki kraterin 25 kati buyuklugunde.

Cevresi yok oldu

Arastirmacilar, kraterin yaklasik olarak 1.2 kilometre buyuklugunde bir meteor tarafindan olusturuldugunu ve yuzlerce kilometre cevredeki her seyi yok etmis olabilecegini soyluyor.

Ornek vermek gerekirse, 65 milyon yil once dinozorlarin yeryuzunden silinmesiyle sonuclanan carpismayla ortaya cikan Meksika'daki Chicxulub kraterinin genisligi 160 ile 240 kilometre arasinda degisiyor.

Ismi 'Kebira'

Arastirmayi yapan uzmanlardan Faruk El Baz kratere, yer aldigi bolgenin adindan da esinlenerek Arapcada buyuk anlamina gelen Kebira ismini verdi.

Kebira'nin her kraterde oldugu gibi iki buyuk halkasi var, ancak yillar boyunca su ve ruzgarin etkisiyle silindigi halkalarin icin egitimli olmayan bir goz tarafindan gorulmesi neredeyse imkansiz.

Col kadehi olusturdu

Meteorun dunyaya ne zaman carptigi ve kraterin ne zaman olustugu henuz bilinmiyor, ancak El Baz, "dogudan batiya dogru akan iki antik nehrin kalintilarini barindiryor" diyor.

Kebira'yi yaratan carpma, guneybati Misir'daki Buyuk Kum Denizi'nin devasa kumullari arasinda bulunan ve sari-yesil silikat parcalarindan olusan buyuk bir alan ortaya cikarmis.



CNNTR

0 yorum: