21 Nisan 2007 Cumartesi

Komur Celiskisi!!!

>Komur Celiskisi: Dunyadaki komur rezervleri cok zengin –ve cevreyi cok kirletiyor. Enerji acligi ceken bir Dunya, bu yakitin kirlerinden arindirilmasini bekleyebilecek mi?



Kavurucu bir agustos gununde Guneybati Indiana’da (ABD), dev Gibson uretim santrali tam kapasite calisiyor. Santralin 55 metre yukseklikteki 5 kazani, dakikada 25 ton komuru yutarak yaydigi 535˚C sicakliktaki buhari 3000 megavati askin elektrik ureten turbinlere gonderiyor. Sogutma sistemi bu yuksek tempoya yetismekte zorlaniyor ve egzoz sicakligiyla birlikte kontrol odasindaki ikaz sesleri de yukseliyor.

Ancak klimalarin uguldayarak calistigi ve elektrik gereksiniminin rekor seviyelere yaklastigi boylesi bir gunde yavaslamak olmaz. Ulkenin en buyuk enerji santrallerinden biri olan ve elektrik sebekesine uc milyon kisiye yetecek kadar guc pompalayan Gibson, bolgenin elektrik gereksinimini karsilayan baslica dayanak noktasi. Gibson’in sahibi olan kamu hizmet sirketi Cinergy’den Angeline Protogere, santralin bogucu sicagindan klimali ofise adim atarken, “Tum o enerjiyi uretmemizin nedeni iste bu” diyor.

Bir dahaki sefere klimanizi calistirdiginizda veya bir DVD izlediginizde, Gibson gibi santralleri ve bir gunde silip supurdukleri her biri 100 vagonluk 3 tren dolusu kirli yakiti dusunun. Komurle calisan bu tur elektrik santralleri, ABD’nin elektrik gereksiniminin yarisini karsiliyor. Bu santraller ayni zamanda sulfur dioksit –asit yagmurunun baslica nedeni– ve civanin da aralarinda bulundugu zararli maddelerden olusan bir karisim aciga cikariyor. Ayrica, kuresel isinmaya neden olan –otomobil, kamyon, otobus ve ucaklarin toplamindan yayilan miktar kadar– karbon dioksit de aciga cikariyor.

Muhendisler, birkac bolgedeki demonstrasyon projeleriyle, komuru, cevresel yikima yol acmaksizin enerjiye donusturebilecek teknolojiler uzerine arastirma yapiyorlar. Ancak kamu hizmet sirketlerinin yakinda bu tur –ve cok sayida– santraller kurmaya baslamamalari halinde gelecek Gibson gibi bircok geleneksel santrale gebe kalacak gibi gorunuyor.



NG

0 yorum: