21 Nisan 2007 Cumartesi

Dunya Nufusu Gittikce Artiyor

>
ABD’deki Dunya Nufus Sayaci bugun 6.5 milyari gosterdi. Her yil bir Turkiye nufusu kadar insanin eklendigi Dunya 2012’de 7 milyar olacak.ABD’de dunyadaki nufus artisini sembolik olarak sayan Dunya Nufus Saati, bugun sabaha karsi 6.5 milyarinci bebegin dunyaya geldigini ilan etti. ABD Nufus Idaresi tarafindan isletilen saat, dogum ve olumlerin zaman icindeki net farkindan yola cikarak tahmini bir hesap uyguluyor.Unlu 18’inci yuzyil dusunuru Thomas Malthus, gelecekte nufus artisinin kontrolden cikacagini ve yiyecek bulunamadigi icin acliklar yasanacagini ongormustu. Malthus’un bu ongoruyu yaptigi 1798 yilinda kuresel nufus 1 milyar civarindaydi. Bugunse 6.5 milyar olan dunya nufusunun sadece kucuk bir kismi bolluk ve refah icinde yasarken, buyuk bir bolumu karnini ancak doyuruyor veya ac kaliyor. Cocuk olumleri, AIDS ve tarim alanlarinin tahribi bircok gelismekte olan ulkede insanlarin yasamini zorlastiriyor. Dunyada milyonlarca insan gunde 1 dolardan daha az kazaniyor, yine de uremeye devam ediyor. Bundan ikibin yil once, Hz. Isa’nin dogdugu kabul edilen Milat yilinda dunya nufusu 300 milyondu. M.S. 1500 yilinda ise tam iki katina cikti. Dunya nufusundaki artisin kilometre tasi olarak, Endustri Devrimi’ni temsilen 1750 yili kabul ediliyor. Refahla beraber dusen olum oraninin da yardimiyla bu tarihten sonra 1900’e kadar hizla artan dunya nufusu 1.7 milyar oldu. 1960’ta 3 milyar, 1980’de 4.5 milyar, 1993’te 5.5 milyar, 1999’da da 6 milyar oldu. 1995-2000 yillari arasinda kuresel nufus artisi yilda 78 milyon olarak gerceklesti. Diger bir deyisle dunyaya her yil bir Turkiye ekleniyor.



NUFUS ARTISI NASIL HESAPLANIYOR?

Dunya nufus saati saniyede 4.1 kisinin dogdugunu ve 1.8 kisinin oldugunu varsayiyor. Onceki istatistikler dikkate alinarak hazirlanan soz konusu hesaplamalar tahmini ve hata marjinine yer veriyor. Uluslararasi nufus uzmanlari kuresel nufus artisinin son 10 yilda onceki onyillara gore hafif bir dusus gosterdigini dusunuyor. Buna gore, dunya nufusunun en hizli arttigi 1965-1970 araliginda yuzde 2.1 olan artis, son yillarda yuzde 1.1’e dustu. Bunda Cin ve Hindistan’in nufus artislarini kontrol altinda almak icin baslattiklari kampanyalarin buyuk payi var. Buna ek olarak, gelismekte olan ulkelerde dogum kontrolu yayginlasti ve artan bilincle aileler eskisine oranla daha az cocuk yapiyorlar. Bugun bazi ulkelerde ailelerin birden az cocugu oluyor ve boylece nufuslarin artis egrileri gorece bir dusus gosteriyor. Ornek olarak, Japonya, eski Sovyet cumhuriyetleri ve Avrupa toplumlarinda nufus yaslaniyor. Ancak, bu ulkelerdeki yaslanma, Yemen gibi bir annenin ortalama 7 cocuk yaptigi ulkelerin yaninda cuzzi kaliyor. Bugun hala en hizli ureyen ulkeler en fakirleri; Afrika, Ortadogu ve Hindistan.

2045’TE 9 MILYAR

Tahminlere gore, dunya nufusu 2012’de 7 milyara ulasacak. 2045’te ise 9 milyar olacak. Bir diger gelismede dunya nufusundaki kentlesme. Insanlar kentlestikce dogum orani dusuyor; toprakla bagi kesilen ailenin kol gucune ihtiyaci azaldigindan cocuk sayisi da azaliyor. BM tahminlerine gore, 1950’de kuresel nufusun yuzde 30’dan azi kentlerde yasarken, 2007’de yarisindan fazlasi kentlesmis olacak. Bu da nufus artisinin bir nebze azalmasi demek. Dunya nufusu arttikca, Malthus’un beslenme ve saglik gibi temel ihtiyaclarinin nasil karsilanacagi sorusu dayeniden gundeme geliyor. Ornegin, Banglades gibi bir toplum simdiden alarm veriyor. Kuresel isinmayla sular altinda kalacak verimli tarim arazileri Banglades gibi kiyi toplumlarinin isini iyice zorlastiracak. 2050’den sonra kuresel nufusun yuzde 80’i Afrika ve Asya’da olacak. Gelismekte olan ulkelerde, ornegin Norvec, Isvec gibi, yasli nufusu genclerin iki kati olacak


edit : )) konu kurallari okuduktan sonra acalim baslikta (:::...(((~~^^^^ gibi isaretler kullanmayiniz.)

0 yorum: