21 Nisan 2007 Cumartesi

Insanoglu Zekasini Baliga Borclu

>

Insanoglu Zekasini Baliga Borclu


Insanoglunun yuzbinlerce yildir yedigi baliktan depoladigi iyot ve demir, beynin gelismesini ve zekanin ilerlemesini sagladi. Alzheimer gibi hastaliklar, baliga dayali beslenmedeki sapmalara baglaniyor.

Insan beyninin maymunlarinkine gore daha buyuk ve daha zeki olmasinin temeli nedeni insanlarin bin yillardir gelistirdigi beslenme aliskanliklari. Bilim insanlari, insanoglunun yuzyillardir yedigi balik, midye ve kurbaganin beynin gelismesine onemli katkida bulundugunu vurguluyor.

Ilk insanlarin proto-dil kaliplarini gelistirmesi ve arac yapimina baslamasi prensip olarak beynin diger hayvanlardan ayrismasinin ilk asamasi olarak kabul ediliyor. Ancak Kanadali antropolog Stephen Cunnane, insanlarin beslenme aliskanliklari ile beyin gelisiminin hayvanlardan cok daha once ayrismaya basladigini savunuyor.

INSANIN ILK DIYETI: BALIK VE MIDYE
University of Sherbrooke uzmani Cunnane, balik agirlikli beslenmenin beynin gelisimini hizlandirdigini ve gelecekte fizyolojik olarak insani hayvandan ayristiran yeteneklerin onunu actigini vurguluyor. Midye, kurbaga, balik ve yumurta beynin buyumesini hizlandirdi.

Kucuk cocuklarin yedigi besinlerin dortte ucu beynin gelisimine gidiyor. Insanlari hayvanlardan bir ozellik de beynin beslenmeden edindigi pay. Insanlar dogduklarinda primatlarin aksine daha fazla yag oranina sahipler. Bu yag miktari beslenme acigi olmasi halinde beyne yedek besin sagliyor. Bu onermeye gore, bebekte yag orani arttikca beyin de daha iyi besleniyor.

BOLCA BALIK YEMEK GEREK
Bu baglamda balik ve diger deniz urunlerinden olusaan bir beslenme bebege ve ailesini oldukca iyi bir mineral deposu sagliyor. Dr. Stephen Cunnane.


Bu fizyolojik durum bugun de gecerli, Dr. Cunnane beslenme rejiminin eski aliskanliga gore devam etmesinin insan icin daha faydali olacaginin altini ciziyor ve ekliyor: “Eskiden ilk insanlar icin faydali olan balik hala ayni etkiye sahip.” Balik ve deniz urunlerine dayali olmayan bir beslenme rejiminin ise insanoglunun alistigi sistemin disina cikmak oldugu dusunulebilir. Ornegin, baliklarda bolca bulunan iyot ve demir eksikligi zihin gelisimini olumsuz etkiliyor. Iyot eksikliginin giderilmesi icin sofralik tuz ureticileri minareli urunlerine katiyor.

BALIK LEZZET VE SAGLIK DEMEK
Insanoglunun balik ve midyeye dayali beslenme bicimini surdurmesi gerektiginin altini cizen Dr. Cunnane, son yillarda artisa gecen Alzheimer’in de bu deniz urunlerinin az tuketilmesiyle iliskilendiriyor.

Sempanze yavrularinin balikla beslenmesi halinde insan gibi zeka gelistirip gelistiremeyecekleri sorusuna ise Dr. Cunnane su yaniti veriyor: “Evet, balik yerlerse, beyinleri buyur ve kusaktan kusaga zekalari gelisirdi. Ancak biz bunun somut sonuclarini goremeyiz, zira bu evrim onbinlerce yil alirdi.”

0 yorum: