21 Nisan 2007 Cumartesi

Kuresel isinmaya dahiyane cozum

>Avrupa’nin saldigi CO2 yeraltinda saklansin

Norvecli enerji devi Statoil, Avrupa’da salinan tum karbon dioksidin Kuzey Denizi’nin altindaki kayalara enjekte edilmesini oneriyor.



Statoil sirketi, Norvec’in 320 km acigindaki Sleipner platformunun altinda bulunan kayaliklarin, kuresel isinmaya neden olan karbon diyoksid gazini saklayabilecegini one surdu. Sirketin Baskan Yardimcisi Tor Fraeren, BBC’ye yaptigi aciklamada Kuzey Denizi’ndeki sualti kayaliklarinin Avrupa’nin gelecek birkac yuzyil boyunca salacagi tum karbondioksidi muhafaza edecek potansiyelde oldugunu vurguladi.

YILDA 1 MILYON TON CO2 BASILIYOR
Sleipner platformu esasen karbon dioksid bakimindan oldukca zengin bir metan kuyusu. Sirket, Sleipner platformunda gunde 20 milyon metre kup metan gazi uretiyor. Kuyudan cikan metan gazinin kullanilabilmesi icin, platform karbon dioksidi metandan ayristirariyor.


Platform geriye kalan karbon dioksidi atmosfere salmak yerine, denizin 900 metre altindaki dogal yatagina geri enjekte ediyor. Sirket yilda 1 milyon ton atik karbon dioksidi sualtina depolayarak, kuyuyu simdiden bir karbon dioksid yatagina donusturdu. Sirket boylece atmosfere salinarak kuresel isinmaya neden olabilecek bu gazi, zararsiz hale donusturuyor. Bazi iklimbilimciler de karbon dioksidi yeraltinda depolamanin, kuresel isinmaya karsi ise yarayabilecegini onayliyor.

CO2’NIN GELISIMI GOZLEMLENDI
Statoil yeraltina enjekte edilen atik karbon dioksidi, sismik yontemlerle kontrol ederek yeraltindaki gelisimini gozlemliyor. Sirket bu sekilde karbon dioksidin uzun donemde nasil degisimler gosterdiginin de bir kaydini olusturuyor. Fraeren, projeksiyonlarinin gazin yeraltinda guvenli bir sekilde durabilecegini gosterdigini ifade ediyor.

Fraeren, sirketin geri CO2’nin enjeksiyon tekniginin gelistirmesine Norvec hukumetinin karbon dioksid salinimina koydugu yuksek vergilerin neden oldugunu dile getiriyor: “Atmosfere salip vergi odemektense, karbon dioksidi yeraltina enjekte etmek daha dusuk maliyetli.”

PROJE 2009’DA BASLAYACAK
Norvec hukumeti, Sleipner platformunu ulkenin bati kiyisindaki bir noktayla baglayarak 2009’dan itibaren karbon dioksid transferine baslayacak. Norvec hukumeti ile Ingiltere arasinda da bu teknolojinin gelistirilmesine yonelik calismalar suruyor.



NTVMSNBC

0 yorum: