21 Nisan 2007 Cumartesi

Bu Maymun Niye Guluyor?

>

Bu Maymun Niye Guluyor?


Bizler daha cok fikralara ve komik olaylara guleriz. Peki hayvanlar? Onlar nelere guluyor, dahasi gulmesini biliyorlar mi? Bir hayvanat bahcesinde ya da televizyonda belki bir sempanzenin dislerini gosterip, kisik sesler cikardigini gormussunuzdur. Hic gormeyenler icin minik bir oykumuz var. Toto ve Cili hayvanat bahcesinde yasayan iki kardes sempanze. Cili kardesinden biraz daha uyanik ve durmadan muziplik yapip duruyor.

Bir beslenme saatinde siz Cili’nin yaptigina bakin. Bakici elinde muzlarla kafese girdiginde, iki maymun sevincten ziplamaya baslar. Fakat bizim Cili kurnaz ya hemen kardesinin uzerine atilir ve karnindan gidiklamaya baslar ve Toto gulmeye baslayinca, Cili hemen bakicinin elindeki muzlari kapar ve afiyetle mideye indirir! Evet, sempanzeler de insanlar gibi gulebiliyorlar. Ama sadece gidiklandiklarinda ya da eglendikleri zaman. Maymunlar konusamadiklari icin elbette ki fikranin de ne oldugunu bilmiyorlar. Gulen bir sempanze agzini kocaman acarak dislerini gosterir ve hizli hizli soluk alir. Yani bizim gibi kahkahalarla gulemez.

Cocuklar cok guler

Peki cocuklarin yetiskinlere gore 10 misli fazla gulduklerini biliyor muydunuz? Bir cocuk gunde ortalama olarak 200 kez guluyor ! Ve karinlarindan gidiklanan bebekler de hemen gulucukler sacarlar. Bu sempanze yavrulari icin de gecerlidir. Yavru sempanzeler ozellikle de yasitlariyla oynayip "kudurabildikleri" zaman guluyorlar. Ama yasli bir sempanzeyi de gidiklayarak guldurmek mumkundur.

Gulmenin tamamen farkli bir islevi de var aslinda. Yavru sempanzeler genelde yetiskin sempanzelere de gulerler. Ama bu sefer eglendikleri icin onlari yatistirarak, kendilerini korumak icin. Bu gulusun anlami asagi yukari sudur: Ne olur bana bir sey yapma, ben de sana zarar vermedim. Gulmenin suru icindeki rolu buyuktur.

Ozellikle oyunlar iyice zivanadan ciktiginda, saldirganligi onlemekte. "Bana kizma" gulucugunden biz insanlar da yararlaniriz. Bir kabahat islediginizde, cezanizi hafifletmek ya da tamamen ortadan kaldirmak icin en sevimli ifadenizi takinip gulumsediginizde, buyuklerinizin az veya cok yumusadigini biliyorsunuz degil mi? Bize bu kadar cok benzeyen sempanzelerin gulebilmeleri o kadar tuhaf degil aslinda, peki ama farelere ne dersiniz?

Fareler de tipki sempanzeler gibi karinlarindan gidiklandiklarinda guluyorlar. Fakat fareler, maymunlarin aksine tiz sesler cikarirlar. Ama bu sesler insan kulagi icin duyulmazdir. Hatta fare yavrulari bir kez gidiklandiklarinda, hep yeniden gidiklanip gulmek isterler, cunku bundan buyuk keyif alirlar.

0 yorum: