21 Nisan 2007 Cumartesi

Canlilar Bering Bogazi’ndan kaciyor

>Asya ve Amerika kitalarinin birbirlerine en yakinlastiklari Bering Bogazi’nda su ve hava isisinin yukselmesi dogal yasami tehdit ediyor.

Pasifik Okyanusu’nun kuzeyinde bulunan Bering Denizi, yaklasik 1.8 milyon kilometre kare’lik bir alana yayiliyor. Bering Bogazi, dunyanin en zengin balik havzalarindan sayiliyor. Kuzey kisimlarinda deniz ordekleri, gri balinalar, foklar ve diger soguk su canlilari yasiyor. Ancak suyun isinmasiyla, milyonlarca yildir bolgede yasayan canlilar da yerlerini terketmek zorunda kalacak.

Kuzey Kutbu’nun guney kisimlarindaki buzul erimesi nedeniyle, soguk su canlilari daha da kuzeye dogru goc etmek zorunda kalacak. Bu da dogal yasamin dengesinin bozulmasi demek. Uydu gozlemleri Bering Denizi’ndeki deniz buzlarinin hizla inceldigini gosteriyor.

Bogazin guneyindeki buz erimesi, balik populasyonunun yuvalarini terketmesine yol acacak. Hayvan turlerinin aniden yer degistirmesi, geride kalan ve yeni yerlesilen bolgeler icin koklu ekolojik degisimlere neden olabilir, zira besin zincirinde meydana gelecek bir eksiklik buna bagli bircok turu de etkileyebiliyor.

‘GONULLU’ CO2 DEPOSU
Bering Bogazi, ayni zamanda atmosferdeki fazla karbon dioksidin kendiliginden biriktigi bir ‘dogal CO2 deposu’. Bering Bogazi’ndaki herhangi ekolojik degisiklik, denizin kuresel isinmaya karsi bu yararli ozelliginin de yok olmasina yol acabilir.

Uydu gozlemleriyle desteklenen arastirmayi University of Tennessee uzmanlarindan Dr. Jackie Grebmeier yapti.


KAYNAK

0 yorum: