21 Nisan 2007 Cumartesi

Doga

>

Doga


’Canli fosil’ bir kemirgen bulundu



Laos’ta bulunan bir kemirgen turu canli bir fosil gibi. Fare ve sincap karisimi hayvanin soyu aslinda 11.000 yil once tukenmisti.

Bilim insanlari bu hayvan turunu bir rastlanti sonucu izgara edilmis olarak Laos’ta bir pazarda gormuslerdi. Daha sonralari canli bir ornegini yakalama sansina kavustular.

Soz konusu hayvan, soyu 11.000 yil once tukendigi sanilan bir kemirgen. Arastirmacilar ilk basta yeni bir memeli ailesi bulduklarini sanmislardi. Hatta bu tahmin DNA ve kemik analizleriyle de kanitlanmis, yeni aileye Laonastes ve yeni kemirgene ise Laonastes aenigmamus adi verilmisti.

Yerliler ise hayvani "Kha-Nyaou" olarak biliyorlar. Ancak Mary Dawson, simdi hayvanin soyu tukendigi sanilan kemirgen ailesi Diatomyidae’nin bir uyesi oldugunu kanitladi. Arastirmacinin aciklamasina gore kemirgen, guneydogu Asya’daki tur cesitliligi hakkinda degerli bilgiler verecek.

21.000 yil oncesine bakis



Uluslararasi bir arastirma ekibi, Pasifik’e gomulen mercan resiflerinden cikarmis oldugu karot orneklerini Almanya’daki bir laboratuvara goturdu. Orneklerin 21.000 yil onceki buz devrinde, deniz seviyesinde yasanan oynamalar hakkinda bilgi vermesi bekleniyor. Bremen Universitesi bilim adamlari orneklerin onumuzdeki iki yil icinde degerlendirilmis olacagini ve El Nino gibi iklimsel olaylar hakkinda yeni bilgiler ogrenebileceklerini acikladilar.

Mercan fosillerinden cikarilan 600cm capindaki karot ornekleri bir sondaj gemisiyle Tahiti’den cikarildi. Ornekler deniz dibinin en az 100m altina ait ve "essiz bir kalitedeler" diyor arastirmayi yoneten Fransiz bilim adami Gilbert Camoin. Mercanlar, kirec iskeletleriyle yuzey sicakligi ve deniz suyuyla ilgili bilgiler tasiyor.

Bu verilerden tropikal okyanuslarin gelisimi ve iklim tarihi okunabilmekte. Arastirmacilar elde ettikleri bilgilerle, bilgisayardaki iklim modellerini gelistirerek, gelecekteki iklimsel olaylari daha iyi onceleyebilmeyi umuyorlar.

Sahra colunde dev krater



Amerikali bilim adamlari Sahra colunde gelmis gecmis en buyuk krateri saptadilar. Capi yaklasik olarak 31km’yi bulan krater Misir’in guneybatisinda yer almakta. Anlasildigi uzere krater, dort milyon yil once dusen bir meteoritle olusmus.

Boston Universitesi’nden Faruk El-Baz ve Eman Ghoneim, krateri Libya colunun uydu verilerini analiz ederken bulmuslar. Ic ve dis halkadan olusan kratere, uzerinde bulundugu Gilf Kebir yaylasi ve Arapca "buyuk" kelimesinden esinlenilerek "Kebira" adi verildi. Krateri acan meteoridin bir kilometre capinda oldugu tahmin edilmekte.100 milyonluk kum tasi icindeki krater, yagmur ve ruzgar yuzunden erozyona ugramis.

Iki cok eski nehir yatagi dogrudan batiya dogru uzaniyor diye acikliyor Eman Ghoneim. Kraterin kesin olarak tarihlendirilebilmesi icin yeni arastirmalarin yapilmasi gerekiyor. Bolgede yaygin olan sarimsi yesil parlayan silikatlardan olusan unlu col tasinin da meteorit carpmasiyla olusmus olabilecegi tahmin edilmekte.

0 yorum: