21 Nisan 2007 Cumartesi

Karbondioksit Seviyesinde Artis

>


Bilim adamlari, atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonunda onemli bir artis tespit etti. CO2 konsantrasyonu, su ana kadarki rekor seviyesine ulasti. ABD'deki Ulusal Osinografi ve Atmosfer Arastirmalari Dairesi (NOAA), atmosferdeki karbondioksit seviyesinin 381 ppm'ye yukseldigini acikladi. Bu deger endustriyel ortalamanin sadece 100 ppm altinda. Arastirmaya gore 2005 simdiye kadar CO2 seviyelerinde gorulen en buyuk artisi yasadi. 2005'te karbondioksit konsantrasyonu 2.6 ppm artti.



Son 30 yilda ikiye katlandi

NOAA, Amerika kitasindaki Rocky Daglari dahil dunyanin her yerinden aldigi ornekleri degerlendiriyor. Sayilar, seviyedeki artisin kuresel oldugunu gosteriyor.NOAA'dan karbondioksit analisti Dr. Peter Tans'a gore son ortaya cikan veriler, gecmis 30 yildaki endise verici artisin daha onceki yillarda yasanan ortalama artisi ikiye katladigini gosteriyor.

Beraberinde degisim getirecek

Dr. Tans, "karbondioksit seviyelerinde herhangi bir dusus isareti gormuyoruz. Aslina bakarsaniz, tam tersi gecerli. Yukselis hizi her gecen gun ivme kazaniyor" diyor.Atmosferdeki tam karbondioksit seviyesi kuresel anlamda buyuk bir sorun, cunku iklimbilimciler bu tazr baslangiclarin daha keskin ve ani degisimlere kapi acabilecegini soyluyor.

"Insan iklimi degistiriyor"

Ingiltere hukumetinin bilim danismani profesor Sir David King de, "yeni veriler, karbon emisyonlarinin sinirlandirilmasi konusunda hemen onlem alinmasi gerektigini bir kere daha gormus olduk" diyor."Bugun 380 ppm'nin uzerine ciktik. Bu son bir milyon yilda, hatta belki de son 30 milyon yilda yasanan en yuksek seviye. Insanoglu iklimi degistiriyor."

0 yorum: