21 Nisan 2007 Cumartesi

Bilinen En Eski Memeli Fosili Bulundu

>

Bilinen En Eski Memeli Fosili Bulundu


Bilim insanlari, 164 milyon yil once dinozorlar caginda yasadigi belirlenen, kurklu su kunduzu benzeri bir memeli kesfetti.
Dinozorlar caginda memelilerin korumasiz canlilar olarak devlerin arasinda yasam mucadelesi verdikleri dusunuluyordu. Fosili bulunan kurklu su memelisi, bu tipolojinin disina cikiyor. Bundan 164 milyon yil once Cin’in kuzeyindeki gollerde yasayan kunduz benzeri memeli hayvan, ilk memelilerin ortaya cikisinin bilinenden 100 milyon yil once gerceklestigini gosteriyor.

MEMELILERIN TARIHI SIL BASTAN
Kesif, ilk memelilerin su kiyilarinda yasadigina dair en eski kanit. Kesfin memelilerin suya gecislerini 100 milyon yil geriye cekmesi bekleniyor. Kunduz, balina, fok gibi modern sayilabilecek su memelileri en erken 55 milyon yil once ortaya cikmaya baslamisti.

Bilim insanlari, fosilden yola cikarak dinozorlar caginda arka planda kaldiklari dusunulen memelilerin aslinda kendi evrimlerini tamyol surdurdukleri sonucuna vardi.

KUYRUKLU KUNDUZ
Kurklu ve yuzmeye elverisli uzun bir kuyrugu olan su memelisinin baliklari isirmak icin de buyukce disleri bulunuyordu. Agirligi 500 ila 750 gram oldugu tahmin edilen hayvanin kurkunun killari kisaydi ve kuyrugunda ise baliklari andiran pullar bulunuyordu.

Su memelisi nehir ve gol kiyilarindaki bocek ve baliklarla besleniyor, kiyida emekleyerek yuruyor ve tunel kazarak yuva yapiyordu. Hayvanin yuzme konusunda yetenekli oldugu dusunuluyor.

Hayvana, Latince irmakta yasayan kuyruklu kunduz anlamina gelen Castorocauda lutrasimilis adi verildi. Kesfi, Cin Jeolojik Bilimler Akademisi’nden Qiang Ji ve ekibi gerceklestirdi.

0 yorum: