21 Nisan 2007 Cumartesi

Doga

>

Doga


Baliklar suda iz birakiyor

Bizler suda yuzen baliklari izledigimizde arkalarinda hicbir iz gormeyiz. Oysa diger baliklarin gorebilecegi izler birakiyorlar. Bonn Universitesi arastirmacisi Joachim Mogdans, baliklar bu izleri "uydu organlariyla" algiliyorlar diyor. Bu organ, tum bedene dagilmis minik duyu tomurcuklarindan olusmakta. Cesitli balik turleri birbirinden farkli izler birakiyor. Bu izler baligin ne kadar hizli yuzdugune ve yuzgec veya kuyruk hareketlerine

Bagli olarak degismekte. Baliklarin bu izleri ne derece ayirt ettiklerini arastirmacilar henuz bilemiyorlarsa da baliklar bu izlere bakarak diger baliklarin ne kadar sure once hangi yone yuzduklerini gorebiliyorlar diyor Mogdans. Bu bilgiler de avlanan baliklar icin yararli olabilir.

Yeni memeli turu sasirtti

Memelilerin evrimi tartismasini altust eden bir yeni memeli Cin’de bulundu.

Cin’de bulunan kunduz benzeri bir hayvan, memelilerin evrimiyle ilgili teorileri altust etti. Castorocauda lutrasimilis, dinozorlar henuz tukenmeden once yasamis. Oysa halihazirdaki verilere gore 164 milyon yil once, memelilerin cok ilkel bicimleri yasiyordu sadece.

Fakat Cin’de bulunan hayvanin, postu, genis pullu bir kuyrugu, yuzgecleri ve fokunkine benzer disleri vardi ve baliklarla besleniyordu diye acikliyor arastirmacilar. Paleontoloji uzmanlari bu gelisim evresini asagi yukari 100 milyon yil sonrasina tarihlendirmislerdi. Nanjing Universitesi’nden Quiang Ji’nin konuyla ilgili arastirma yazisi Science dergisinde yayimlandi.

Seks sayesinde daha uzun yasiyor

Bilimsel adi Cryptomys anselli olan kemirgenler, toplu halde yasayan bocekler icin alisilmis fakat omurgalilar icin cok tuhaf olan bir yasam bicimi suruyor. Afrika’ya ozgu olan hamster buyuklugundeki bu kemirgenlerin ciftleri, yavrulariyla birlikte omur boyu beraber yasiyorlar.

Duisburg-Essen Universitesi’nden Phillipp Dammann ve Hynek Burda yirmi yildan bu yana bu hayvanlarin verilerini degerlendirerek anne baba hayvanin, yavrularindan iki misli daha uzun yasadigini saptamislar. Cinsel yasamlari olmayan kemirgenler, en fazla sekiz yil yasarken, cinsel yonden etkin olanlar 15 hatta 20 yil kadar yasayabiliyorlar.

Bilim adamlari kucuk yavrularin daha buyuk yavrular tarafindan bakildigini dusunerek, genc kemirgenlerin asiri yorgunluk yuzunden erken oldugunu dusunmusler once. Ancak yetiskin ve genc kemirgenlerin yasam bicimleri arasinda hicbir fark gorulmemis. Arastirmacilar bu yuzden Cryptomys anselli turunun aktif cinsel yasam sayesinde daha uzun yasadigini saniyorlar.

0 yorum: