21 Nisan 2007 Cumartesi

Dunyanin en siddetli yanardag patlamasi!!! (Krakatoa Yanardagi)

>*Endonezya'da Sunda Bogazinda yer alan Rakata Adasinda bulunuyorKrakatoa Yanardagi..
Dunya tarihindeki en buyuk patlamayi gerceklestiren yanardagdir.olusum surecini son 1 milyon yillik doneme yayilmistir.Krakatoa,den,z yuzeyinden 300 m. altindan baslayarak deniz yuzeyinin 1800 m uzerine bir cikinti olusturmustu.Puskurmeler sonucunda tepesinin yerini 6 km. capinca bir kaldera almis.

*Yanardagin bilinen ilk puskurmesi 1680'de gerceklesmis we de orta siddette bir patlama.20 Mayis 1883'te baslayan wolkanik etkinlik sonucunda kul yuklu bulutlar 10 km.lik bir yukseklige ulasmistir.Patlama 160 km. uzakta bulunan Cakarta Adasindan da duyulmus. 26 Agustos'ta siddetli patlamalar artti we saat 14.00 da kul bulutlari Krakatoa'nin 27 km. yukarisina kadar yukseldi.

*****27 Agustos sabahi saat 10.00'da 3540 km. uzakliktaki Avustralya'dan duyulan olaganustu patlamalar we 80 km. yukseklige ulasan kullerle felaket baslamis oldu.

En buyuk bu patlama sonunda Krakatoa Yanardagi hawaya 21 km.kup kaya parcalari puskurttu.Kuller ise 800.000 km.karelik bir alana yayildi.Yanardagin cewresinde gemileri durduracak kadar kalin yuzen parcalar yayildigi gorulmus.

Patlamadan sonra geriye yanlizca okyanus suyuyla kapli, 275 m derinlikte bir havza icinde 815 yukseklikte bir adacik olustu.Sertang,Lang adalariyla we Rakata'nin guneyinde 60 m. waran kalinlikta kul birikti.Cikan kullerin we lavlarin cogunlugunun yerin merkezinden gelen yeni magma oldugu tespit edildi.

Yanardagin en buyuk patlamasiyla we cokmesiyle Guney Amerika we Hawaii gibi uzak ulkelerde Tsunamiler(sismik deniz dalgasi) ortaya cikti.Cava we Sumatra Adalarinin kiyi kasabalarinda 36.000 kisinin olumune yol acan we yuksekligi 37 m. ye waran dev dalgalar olustu.
Krakatoa Ada grubundaki toptaklarin tamami werimsizlesti we kul altinda kaldi.Bitki we haywan yasaminin tekrar canlanmasi icin aradan 5 yil gecmesi gerekti.

0 yorum: