21 Nisan 2007 Cumartesi

Buzullar Eridiginde Her Yeri Su Basacak

>

Buzullar Eridiginde Her Yeri Su Basacak


Ingiliz hukumetinin hazirladigi son felaket raporuna gore iklim degisikliginin etkisi sanilandan daha ciddi olacak. Kuzey Buz Denizi ortadan kaybolacak; kutup ayilarinin soyu tukenecek.

Kuresel isinma, etkisini en cok Kuzey Kutbu`nda hissettiriyor. NASA`nin uydu fotograflarini inceleyen bilim adamlarina gore, buzullardaki erime hizlandi. Norvec`te aciklanan bir arastirmanin sonuclarina gore de 100 yil icinde kuzeyde hic buzul kalmayacak.

Rapora gore, 1960`lardaki kirlenme buzullarin yuzde 20`sini eritti. Sadece 2005`te Alaska buyuklugunde bir buzul alani ortadan kayboldu. 300 bilim adaminin yuruttugu arastirma sonuclarina gore, Kuzey Kutbu`ndaki isinma dunyanin geri kalanindan iki kat daha hizli.

Bilim adamlari, kuresel isinmanin neden oldugu buzul erimeleri ile okyanuslardaki su miktarinin artacagini, bunun sonucunda da deniz seviyesine yakin bolgelerin sular altinda kalacagini ve seller yasanacagini belirtiyor.

Isinan su buzullari eritiyor
Kuresel isinmanin buzullar uzerinde etki gostermesinin nedeni buzlarin beyaz olmasi. Beyaz renk gunes isinlarini yansitiyor. Yansiyan isinlar daha koyu renkte olan okyanus ve karalar tarafindan emiliyor.

Bu da okyanus sularinin daha cok isinmasina sebep oluyor. Isinan okyanus buzullari eritiyor. Bu erime once dunyada bir soguma donemi, ardindan da kuraklik getirecek.

Amerikan, Ingiliz ve Avustralyali bilim adamlari ortak bir raporla, dunyanin 10 yil sonra cevre felaketleri acisindan geri donulemez noktaya gelecegini duyuruyor.

Son felaket raporu
Ingiliz hukumeti tarafindan yayimlanan bilimsel bir raporda da, iklim degisikliginin dusunulenden daha ciddi etkilerinin olabilecegi uyarisinda bulunuldu. Sera gazi saliminin "tehlikeli" seviyesinin altinda tutulmasinin ise cok kucuk bir sans oldugu belirtildi.

Raporda, sera gazlari (karbondioksit, ozon, metan, azotoksit, kloroflorokarbon, su buhari) saliminin artmasiyla atmosferin sicakliginin 2 derece yukselmesinin Gronland`in buz tabakasinin erimesini tetiklemesinden endise edildigi vurgulandi. Gronland`in erimesinin 1000 yil icinde denizlerin seviyesinin 7 metre yukselmesine neden olabilecegi uyarisi da yapildi.

En cok yoksul ulkelerin bunlardan etkilenecegi vurgulanan raporda, kuresel isinmayla birlikte ortaya cikmasi olasi en onemli etkiler soyle siralandi:

- Tarimda verimin azalmasi ve ozellikle Avrupa ile Rusya`da hasatlarda buyuk dusus
- Kuzey Afrika`nin collesmesiyle buyuk oranda goc
- 2.8 milyar insanin susuzlukla karsi karsiya kalmasi
- Mercan resiflerinin yuzde 97`sinin yok olmasi
- Kuzey Buz Denizi`nin tamamen ortadan kaybolmasi ve kutup ayilarinin soylarinin tukenmesi


Afrika ve Kuzey Amerika`da sitmanin yayilmasi
Sanayi devriminden once atmosferdeki milyon birim basina karbondioksit partikul oraninin 275, su an ise 350 oldugu vurgulanan raporda, AB`nin atmosferin iki derece isinmasini engelleme hedefine ulasilabilmesi icin bu oranin 450`de veya daha altinda sabitlenmesi gerektigi kaydedildi.

Ingiliz hukumeti, bu raporu yayimlarken, ABD`nin ise, sera gazina karsi onlem isteyen NASA`nin bir numarali iklim uzmani Goddard Uzay Arastirmalari Enstitusu Baskani James E. Hansen`in konusma yapmasini ve yazi yazmasini da engelledigi ileri suruldu.

0 yorum: