27 Nisan 2007 Cuma

Yeni tehlike elektronik cop

>

Yeni tehlike elektronik cop
Kullanilmis elektronik cihazlarin dogaya karismasi, cevreyi tehdit ediyor. Greenpeace’in hazirladigi elektronik geri donusum raporunda dev sirketler sinifta kaldi.

ISTANBUL - Kullanilmis bilgisayar, monitor, yazici ve cep telefonlari cevre icin giderek daha buyuk bir tehdit haline geliyor. Uzmanlar, dunyada yilda 20 ila 50 milyon ton ‘elektronik cop’un dogaya karistigini tahmin ediyor. E-cop’un cogunlugu gelismekte olan ulkelere gonderiliyor. Greenpeace raporunda dunyanin ucuncu buyuk ureticisi Lenovo son sirada yer alirken, Apple da kara listede yer aliyor.


Cevre orgutu Greenpeace, baslattigi bir kampanyayla sirketleri elektronik cop konusunda sikistirmayi planliyor. Greenpeace’in baslica savas actigi madde PVC. Cevre orgutunun kara listesinde ayrica alev alabilen karisimlar ve cevreye zarari henuz belli olmayan maddeler yer aliyor.

Elektronik copun tamamina yakini gelismekte olan ulkelere gonderiliyor.


Orgut hazirladigi bir raporla da elektronik sirketlerinin cevre yaklasimlarini degerlendirdi ve cevreye gosterdikleri duyarliliklarina gore listeledi. Simdilik cevreye en az zarari dokunan firma cep telefonu ureticisi Nokia gozukuyor. Nokia urunlerinde PVC kaldirildi, alev alabilen karisimlar da 2007’den itibaren kalkacak. Dunyanin en buyuk PC ureticisi Dell ise, geri donusum konusunda iyi bir performans gosterirken, PVC’yi kaldirmadigi icin olumsuz not aliyor.

APPLE KARA LISTEDE
Ancak, yenilikci imajiyla pazar payi kazanan Apple, Greenpeace’in cevre duyarliligi listesinde surpriz bir sekilde sinifta kaldi. Apple, PVC’yi cikarmis olmasina karsin, soz verdigi kimyasallari kaldirmadigi ve uretimde kullanilan zararli maddelerin listesini aciklamadigi icin Greenpeace’in kara listesinde.


Greenpeace raporu, Apple’in geri donusumunu yaptigini iddia ettigi materyelin sirketin uretim rakamlariyla ortusmedigini savunuyor. Greenpeace ayrica IBM’i satin alarak dunyanin en buyuk ucuncu ureticisi konumuna yukselen Cinli Lenovo’nun cevre konusunda yetersiz oldugunu acikladi.

Apple ve Lenovo sozculeri, Greenpeace siralamasinin gercegi yansitmadigini ve gelecekte daha guclu geri donusum programlarinin yurutulecegini acikladi.

AB E-COP YASASI CIKARDI
Avrupa Birligi e-cop’u en hizli artis gosteren atik kategorisi oldugunu ve elektronik sirketlerinin bu konuyla ilgili onlemler almasi gerektigini acikladi. Yeni cikan Restrictions of Hazardous Substances (ROHS - Zararli Maddelerin Kisitlanmasi) adli tasari, kursun, civa, kadmiyum, alev alabilen karisimlar ve benzeri zararli maddelerin kullaniminin kisitlanmasini ongoruyor. California’da da cep telefonu ureticilerinden eski cihazlari kullanicilardan alarak geri donusume gondermelerini ongoren bir yasa cikti.

0 yorum: