27 Nisan 2007 Cuma

Kuresel isinmada Califorina Farki

>Califorina Valisi Schwarzenegger, partisinden ve Baskan Bush’tan gelen muhalefete karsin, eyalette sera gazlarinin saliniminin 2020 yilina kadar 1990’lardaki seviyeye cekmeyi hedefleyen tasariyi onayladi.



ISTANBUL - ABD’nin en buyuk eyaleti California kuresel isinmaya karsi cok onemli bir adim atti. atildi. Cumhuriyetci valisi eski film yildizi Arnold Schwarzenegger, kendi partisinden gelen muhalefete karsin Demokratlar’in destegiyle kuresel isinmaya neden olan sera gazlarinin salinimini yuzde 25 azaltmayi hedefleyen bir karari yururluge koydu. Bu adimin, ulkenin diger eyaletlerindeki cevreci hareketleri guclendirebilecegi belirtiliyor.


Schwarzenegger’in bu kararla kuresel isinmaya karsi cikan ABD Baskani George W. Bush ile karsi karsiya gelebilecegi belirtiliyor. Partisini ve iscevrelerini karsina alarak bir cevre mucadelesi baslatan Schwarzenegger’in de Kasim ayinda yeniden vali secilmesine kesin gozuyle bakiliyor.

CALIFORNIA VE SCHWARZENNEGGER’IN ONCU KARARI
Oncu karar, California eyalet meclisinden 31’e karsi 46 oyla gecti. ABD’nin kultur duzeyi yuksek eyaletlerinden California’nin halki ise karardan memnun. Bu kararla, ABD’de ilk kez kuresel isinmanin yarattigi sorunlar ciddiye alarak hukumet duzeyinde bir yasa cikmis oldu. Dunyanin en buyuk 12’inci sera gazi ureticisi ve ABD’nin en zengin eyaleti California’nin aldigi bu onlemler paketinin ulkenin cevre politikalarini kokten degistirebilecegi belirtiliyor.


KAYNAK=ntvmsnbc

0 yorum: