27 Nisan 2007 Cuma

Enerji Bosa Gidiyor!!!

>Greenpeace, Turkiye`deki gunes enerjisi potansiyelinin degerlendirilmesiyle elde edilecek enerjinin dort nukleer santrale esit oldugunu acikladi. Greenpeace Akdeniz Enerji Kampanyasi Sorumlusu Hilal Atici, "Catilara yerlestirilecek gunes pilli (fotovoltaik) sistemle Turkiye`de potansiyelin degerlendirilmesiyle elde edilecek enerji, dort nukleer santrale esit. Ayrica, cevreye de zarar vermiyor. Cernobillerin yasanmamasi icin risk almayip cok daha avantajli bu enerji turune yatirim yapmamiz gerekir" dedi.

Yatirim yok

Turkiye`nin gerekli yatirimlar yapilmadigi icin milyarlarca kilovat gunes enerjisini kullanamadigi soyleyen Aici, Turkiye`nin gunes enerjisi potansiyelin 131 milyar kilovat saate ulastigini, fotovoltaik potansiyelin ise yillik 28.6 milyar kilovat saat oldugunun belirlendigini, ancak degerlendirilemedigi icin bunun heba edildigini belirtti.

Tuketicilerin catilarina gunes sistemleri kurup, ana dagitim sebekesi hizmeti sunan kuruma satmalarini saglayan teminat politikasinin 41 ulkede uygulandigini belirten Atici, Ispanya`da yasal duzenlemelerde zorlayici hukumler bulundugunu, ancak bu sistemin henuz Turkiye`ye getirilemedigini bildirdi.

Iki yilin ardindan kar

Atici, catilara kurulacak gunes pilleri sistemiyle tuketicilerin enerji uretebilecegini, ayrica cift tarafli sayacla evin sicak su, isinma ve elektrik ihtiyaclarinin karsilanabilecegi, harcamalari amorti eden iki yillik surenin ardindan da kar elde etmenin mumkun oldugunu soyledi.

Enerjinin kullanilmadigi saatlerde ise gunes pili sistemiyle biriken miktarin ana sebekeye aktarildigini ifade eden Atici, "Daha sonra tuketici, bunun karsiliginda enerji kullanabilecek veya ana sebeke hizmeti sunucusundan odeme talep edebilecek. Bu dunyada uygulanan bir sistem" dedi.

Kis aylarinda bile sorun yasanmaz

Bu sistem ile gunes enerjisi potansiyeli yuksek olan Turkiye`de kis aylarinda bile enerji sikintisi yasanmayacagini belirten Hilal Atici, "dogalgaz tuketiminde kisin Rusya ile yasanan sorunlar nedeniyle yapilan zorunlu tasarruflar, boylelikle ortadan kaldirilabilir`` diye konustu.

Politikalar gozden gecirilmeli

Guney bolgelerinde hemen hemen butun evlerin catisinda gunes enerjisiyle su isitma sistemlerinin bulunduguna, bu konuda Turkiye`nin dunyada ucuncu sirada yer aldigina dikkat ceken Atici, "Herhangi bir politika olmamasina karsin vatandaslarin talebiyle gelisen su isitma sistemlerinde oldugu gibi fotovoltaik enerjide de ayni basari saglanabilir. Bu konuyla ilgili enerji politikalari gozden gecirilmeli. Gunes panellerinin uretiminin Turkiye`de yapilmasi icin yatirimcilari cezbedecek bir garanti sistemi saglanmalidir" dedi.

Atici, fotovoltaik enerjinin hukumetler tarafindan da desteklenmesi gerektigini, cok sayida ulkenin fosil yakit ve nukleer yakit enerjisini kullanmaktan vazgectigini soyledi.

Turkiye`nin Japonya ve Almanya`dan daha fazla potansiyele sahip bulundugunu vurgulayan Atici, "Fotovoltaik, kuresel olcekte son yillarin hizli gelisen sektoru olmasina karsin Turkiye`de emekleme asamasina bile gecemedi" dedi.

2 milyar kisiye elektrik saglanabilir

Uluslararasi cevre orgutu Greenpeace ve Avrupa Fotovoltaik Sanayisi Dernegi`nin ortak hazirladiklari `SolarGeneration` piyasa raporuna gore, 2025`e kadar her yil 113 milyar dolarlik kuresel yatirim yapildigi takdirde gunes, 2 milyardan fazla insana elektrik ve 2 milyondan fazla kisiye de is imkani yaratabilecek.

Raporda, bu yolla 140 orta olcekli komur termik santralina es 350 milyon ton karbondioksit saliminin onlenecegi ve 2040`da gunes elektriginin kuresel talebin
yuzde 16`sini karsilayacagini belirtildi.

Raporda, ayrica, 2005 yilinda tum dunyadaki gunes fotovoltaik sistemlerinin kurulu gucunun yaklasik 10 orta buyuklukteki termik santralin urettigi degere ulastigi, kuresel olcekte sektorun cirosunun yaklasik 10 milyar dolari buldugu kaydedildi.

0 yorum: