27 Nisan 2007 Cuma

Ölüm denizleri ele geçiriyor!

>Bilim insanlari, dunya denizlerinde kirliligin en ust duzeye ciktigi, insan, balik ve diger canli turlerinin ciddi tehlike altinda oldugu 200 ‘olu bolge’ belirledi.

Birlesmis Milletler destegiyle yapilan bir arastirma, bilim kurgu filmlerindeki olu gezegen tablolarina benzer bir sonuc ortaya koyuyor. Endustriyel kirliligin ulastigi son durumu tespit eden uzmanlar, ‘olu bolge’ olarak nitelenen, canli hayatin butunuyle yok olma sinirina ulastigi yerlerin sadece son 2 yilda yuzde 34 arttigini vurguluyor. Kirlilige bagli yayilan yosunlar, bulunduklari bolgede deniz canlilarini oksijenden mahrum birakiyor. Oksijeni azalan bolgelerdeki canlilar zaman icinde oluyor.

BM uzmanlarinin arastirma konusu yaptigi olu bolgeler onbinlerce kilometre kare’yi kapsiyor. Bilim insanlari, ozellikle tarimsal uretimde verimi artirmak icin kullanilan gubre ve diger kimyasallarin, sanayi atiklarinin su yoluyla akarak denize bosaldigini belirtiyor.

Bu tip atiklarda bulunan fosfor ve azot gibi maddeler once pitoplanktonlarin acmasina neden oluyor. Daha sonra da erken acan pitoplanktonlar tabana cokuyor ve bakterilere yem oluyor. Bu bakteriler de sudaki oksijeni emiyor. Sudaki oksijenin dusmesi de balik, deniz kabuklulari gibi canlilarin yasamini zorlastiriyor.

BM raporu 2030 yilinda yeryuzundeki irmaklarin bugune gore yuzde 14 daha fazla azotu denize bosaltacagini ongoruyor.

TURKIYE’YE EN YAKIN ‘OLU BOLGE’ YUNANISTAN’DA
Raporu hazirlayan ABD’deki College of William and Mary profesoru Robert Diaz, olum bolgelerini soyle siraliyor; Finlandiya’daki ic denizler, Gana’da Fosu lagunu, Cin’de Inci ve Changjiang irmaklari, Ingiltere’de Mersey irmagi, Yunanistan’da Elefsis Korfezi, Peru’da Paracas Korfezi, Portekiz’de Mondego nehri, Uruguay’da Montevideo korfezi ve Meksika Korfezi’nin bazi bolumleri.

kaynak:ntvmsnbc

0 yorum: